Ekonomi

Hilmi Güler: “Hedefimiz kendi kendine yeten bir ordu”

Samsun’da düzenlenen 2023 Tarım İşletmeleri Yönetim Kurulu Toplantısı (Uluslararası Tarım Şehirleri Birliği) ve 2. Küresel Tarım Forumu’na katılan Ordu Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Mehmet Hilmi Güler, tarım alanında yapılan çalışmaları katılımcılarla paylaştı. Başkan Güler, çalışmalarının asıl amacının Ordu’yu kendi kendine yeten bir şehir haline getirmek olduğunu vurguladı.

4 ülkeden 23 belediye başkanı katıldı

Konya Büyükşehir Belediyesi ve Samsun Büyükşehir Belediyesi iş birliğinde Samsun’da Şehit Ömer Halisdemir Çok Amaçlı Salon’da düzenlenen Uluslararası Tarım Şehirleri Birliği (AGRICITIES) 2023 Yönetim Kurulu Toplantısı ve 2. Küresel Tarım Forumu, Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı ve 4 ülkeden 23 Belediye Liderinin katılımıyla gerçekleştirildi.

Düzenlenen forumda tarım ekonomisi ve finans yönetimi, seracılık ve tıbbi aromatik bitkiler, büyükbaş hayvancılık, kuraklık ve su yönetimi, tarımsal eğitim ve dijital tarım konuları ele alındı.

Cumhurbaşkanı Güler: “Kendi kendine yeten bir ordu hedefliyoruz”

Programa katılan Ordu Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Mehmet Hilmi Güler, Konya, Samsun, Sakarya ve Erzurum Büyükşehir Belediye Başkanları ile bir oturum gerçekleştirdi. Başkan Güler, bu oturumda Ordu’da tarım alanında yürütülen çalışmaları katılımcılarla paylaştı.

Oturumda konuşan Önder Güler, Ordu’nun kendi kendine yeten bir şehir olması için çok önemli çalışmalar yürüttüklerini söyledi.

Ordu’daki temel öngörümüzün “doğduğu yerde yeten” bir kent yaratmak olduğunu söyleyen Önder Güler, “Ordu’da tarım alanında çok değerli çalışmalar yürütüyoruz. Ordu’daki temel vizyonumuz, doğduğu yerde doyan bir kent yaratmak” dedi. Hem göçü önlemek hem de kendi kendine yeten bir şehir olmak için kent ekonomisini tarımla birleştirdik. Bunu gördüklerinde bize haklı olduğumuzu gösterdiler.”

“Enerji güvenliği kadar gıda güvenliği de önemli”

Konuşmasında gıda güvenliğinin değerine değinen Lider Güler, gıda üretimini geliştirmek için Büyükşehir bünyesinde bir tarım şirketi kurduklarını ifade etti.

ORTAR firması aracılığıyla değerli çalışmalar yürüttüklerini vurgulayan Önder Güler, “Gıda güvenliği de enerji güvenliği kadar değerli. İnsan var oldukça, yaşadığı sürece gıda daimi olacak. Yemeksiz bir hayat söz konusu değil. Bu kapsamda Ordu’da göreve başlar başlamaz bu çalışmalara başladık. Ordu’da çok geniş bir alanımız var. Dünyanın en uzun yol ağına sahip iliyiz. En çok fındık üreten ilimiz. ORTAR tarım şirketini kurduk.” , kuruluşumuz bünyesinde. Bu firma sayesinde bakımsız küçük bahçeleri birleştirdik ve 510 dönüm bahçemiz oldu. Burada verimi artırdık. Bu bahçeler fındık sezonu dışında 11 ay boş kaldı. Fındık bahçelerini 5’er kaba yem üretim sahası haline getirdik” dedi.

“Ordunun tarım ve hayvancılığını hızlandırdık”

Oturumda Büyükşehir Belediyesi’nin yaptığı tarım ve hayvancılık yatırımlarından bahseden Başkan Güler, şunları söyledi:

“Ordu’da mandıralar açtık, büyükbaş, küçükbaş hayvan dağıtımı yaptık. Karadeniz’in sayılı mezbahalarından birini kurduk. Kaz dağıttık, şimdi diğer illere satıyoruz. Bunların dışında yumurta işine girdik. ORTAR ve kooperatifler aracılığıyla yaptığımız çalışmalar şu anda yılda 35 milyon yumurta üretiyor. Ordu yumurtalarını zincir marketlerde satıyoruz. Ordu’da aromalı dokuma merkezleri dahil olmak üzere biodegradasyon tesisleri dahil 27 bin dönüm atıl araziyi üretim için yetiştiriyoruz.” “İşi burada işliyoruz. Burada gördük. Fındıktan dönüm başına 2 bin TL kazanırken, bu işlerle 40 ila 80 bin TL arasında alternatif bir gelir elde edebilirsiniz.”

“Fındık amiral gemimizdir”

Fındığın fiyatının yükseltilmesi ve katma değerli ürün haline getirilmesi için girişimlerde bulunduklarını kaydeden Cumhurbaşkanı Güler, şunları söyledi:

“Fındık amiral gemimiz, vazgeçmiyoruz. Fındıkla yatıyoruz. Ama gördük ki fındığı bilmiyoruz. Fındık sektörü bizim sektörümüzün bir ürünü mü, fındık mı bilmiyoruz. Fındık mı değil mi bilmiyoruz. Bunun için yeni denemeler yapıyoruz. Ayrıca 19 ilçede meyve ağaçları için aşılama kampanyası başlattık. Kadın kooperatifleri kurduk. Derelerimize 50 bin yavru alabalık bıraktık. Bu çalışmalarla kendi kendine yeten bir şehir oluşturmaya çalıştık.”

Görüşmenin ardından Önder Güler, yurt dışından gelen belediye başkanları ve yöneticilerle ikili görüşmeler gerçekleştirdi. Uluslararası Tarım Kentleri Birliği (AGRICITIES) 2023 Yürütme Konseyi Toplantısı ve 2. Küresel Tarım Forumu, çekilen aile fotoğrafının ardından sona erdi. – ORDU

silvanhaber.com.tr

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu