Teknoloji

Türkiye’nin İlk Astronot Alper Gezeravcı Uzay Yolculuğuna Hazır!

Türkiye’nin ilk astronotu Alper Gezeravcı’nın uzay yolculuğu, 17 Ocak’ı 18 Ocak’a bağlayan gece saat 01.11’de başlayacak. Bakanlık tarafından yapılan açıklamalarda, Ulusal Uzay Programı’nın 9 Şubat 2021’de açıklandığı hatırlatılarak, 10 hedef arasından Türk vatandaşlarının uzaya gönderilmesiyle başlatılan programın sona erdiğini belirtti.

Bilim misyonu kapsamında uzaya ilk Türk Astronot Alper Gezeravcı gönderilecek. Yapılan açıklamalarda, Türkiye Uzay Ajansı (TUA) Axiom Space ve TÜBİTAK Uzay uzmanları tarafından zorlu bir sürecin ardından seçilen astronot adayları Alper Gezeravcı ve Tuva Cihangir Atasever, ilk kez 2 Nisan’da Cumhurbaşkanı tarafından açıklandı. 2023. İstanbul TEKNOFEST’te tanıtıldığı bilgisi paylaşıldı.

Açıklamada eğitimlerin Japonya, ABD, Türkiye ve Almanya’da gerçekleştirildiğine dikkat çekildi. Ayrıca Uluslararası Uzay İstasyonunda gerçekleştirilecek 13 bilim deneyinin de belirlendiği belirtildi. Yapılan açıklamalarda deneylerin mikro yerçekimi ve uzay ortamlarında, biyoloji, insan sağlığı, malzeme bilimi, üretim teknolojileri ve temel bilim alanlarında yapılacağı belirtildi.

“Deneylerin entegrasyon ve adaptasyon çalışmaları TÜBİTAK Uzay, Axiom Space ve NASA ile koordineli olarak gerçekleştirilecek. Axiom Space’in ISS’ye göndereceği ‘Ax-3’ görevi için 4 kişilik mürettebat bulunuyor. “Gezeravcı’nın Ax-3 uçuşunda birlikte görev alacağı kişiler, ABD ve İspanya’yı temsilen görev lideri Michael Lopez-Alegria, İtalyan Hava Kuvvetleri’nden Pilot Walter Villadei ve Hava Kuvvetleri adına katılan İsveçli Marcus Wandt olarak belirlendi. Avrupa Uzay Ajansı.”

Lansman Töreni Birçok Planetaryumda İzlenebilir

Lansman Töreni Birçok Planetaryumda İzlenebilir

Lansman töreni, 17 Ocak saat 23.00’ten itibaren İstanbul-Taksim ve Ankara-Kızılay’daki Planetaryumlardan izlenebilecek. Dikkat çeken açıklamada şu ifadeler kullanıldı:

“Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı tarafından İstanbul ve Ankara’daki meydanlarda ‘kubbe çadır’ adı verilen dev kubbeli alanlardan oluşan planetaryumlar oluşturuldu. Astronotun uzay istasyonuna yolculuğu, Ankara ODTÜ Yerleşkesi’nde yer alan TÜBİTAK Uzay Teknolojileri Araştırma Enstitüsü Yer İstasyonu’nda görev yapan uzay mühendisleri ve bilim insanları tarafından an be an takip edilecek. Lansman töreni, atölyelerden uzay sinemalarına kadar pek çok programın yer alacağı bilim merkezlerinde de izlenebilecek. Açılış töreni; “Konya Bilim Merkezi, Bursa Gökmen Uzay Havacılık Eğitim Merkezi (GUHEM), Bilim Üsküdar, Antalya Bilim Merkezi, Gaziantep Müzeyyen Erkul Bilim Merkezi, Aksaray Bilim Merkezi, Trabzon Özdemir Bayraktar Bilim Merkezi ve Kayseri Bilim Merkezi’nden de izlenebilecek.”

Türkiye’nin ilk insanlı uzay görevi için heyecanlı bekleyiş devam ederken, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı öncülüğünde hazırlanan Uzay Hafıza Kartı, Türkiye Uzay Ajansı’nın internet sitesinde yayımlandı. Bakanlıktan yapılan açıklamalara göre tören gece yarısı başlayacak ve uzay tutkunları bu tarihi anı hatıra kartıyla ölümsüzleştirebilecek.

Aşağıdaki linkten ulaşabilirsiniz.

https://tua.gov.tr/tr/milli-uzay-programi/uzay-hatirasi

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu