Sağlık

Kronik uykusuzluğun belirtileri nelerdir? Uykusuzluk vücuda ne yapar, nedenleri ve çözümleri nelerdir?

Yatakta zorlanıyor, uyumakta zorluk çekiyor, gece gündüz uyuyamıyorsak aslında uykusuzluk çekiyor olabiliriz. Bu durum bazen o kadar ciddi boyutlara ulaşıyor ki, bazı geceler sabahlara kadar uykusuz kalabiliyoruz.

Günün yorgunluğu, beynin arka planında dolaşan fikirler, uyku için rahat bir ortamın olmaması gibi durumlar verimsiz uykunun başlıca nedenleridir. Özellikle kafasına bir fikir takılıp kalan ve iş hayatı nedeniyle uyku rutinini sürdüremeyen kişilerde uykusuzluk hastalığı oldukça yaygın olabiliyor. İşte kronik uykusuzluk ve uykusuzluğa dair merak edilenler!

KRONİK UYKUSUZLUK (UYKUSUZLUK HASTALIĞI) BELİRTİLERİ

Uykusuzluk, bir uyku bozukluğu olarak bilinir ve kişinin yeterince uyuyamaması veya uyku kalitesinin düşük olması anlamına gelir. Kişi uykuya dalamama, uyku sırasında sık sık uyanma ya da erken uyanma gibi büyük sorunlar yaşayabilir.

Uykusuzluk birkaç gece sürüyorsa aralıklıdır; 1 ile 3 hafta arasında sürüyorsa kısa sürelidir; 3 haftadan fazla sürüyorsa kroniktir. Uyum eksikliği nedeniyle kronik bir hastalığa dönüşebilir ve çok zararlı olabilir.

Uykusuzluk doğal uyumu bozar ve tedavisi oldukça zor olabilir. Hastalar genellikle öğleden sonra veya akşam saatlerinde kısa süreli uyudukları için geceleri de uyumakta zorluk çekerler. Bazı insanlar bedenlerini sınırları dahilinde kullanmaya çalışırlar. Bu da ciddi fiziksel ve ruhsal sorunlara neden olur.

Genellikle stres, kaygı, depresyon, fiziksel hastalıklar veya uyuşturucu ya da uyuşturucu kullanımı nedeniyle ortaya çıkar. Kronik uykusuzluk durumunda semptomlar en az üç ay devam eder ve günlük yaşam akışını olumsuz etkiler.

KRONİK UYKUSUZLUĞUN (UYKUSUZLUK) NEDENLERİ

  1. Stres ve sorun:Özellikle yoğun iş temposu, maddi sıkıntılar, ilişki sorunları ya da sınav stresi gibi nedenler birçok kişinin uyku düzenini bozabiliyor.

  2. Fiziksel sağlık sorunları:Kronik ağrı, astım ve alerji, reflü, artrit gibi durumlar uyku kalitesinin düşmesine neden olabilir.

  3. İlaçlar ve özel kullanımları:Bazı ilaçlar ve uyarıcılar uyku kalitesini olumsuz yönde etkileyebilir.

  4. Çevresel faktörler:Gürültü, ışık kirliliği, yüksek sıcaklık veya soğukluk, yatak ve yastık seçimi gibi çevreyi etkileyen çevresel faktörler uyku düzenini bozabilir.

UYKUYA GELDİĞİNDE HUZURSUZ BACAK SENDROMU

Genellikle dinlenirken veya Uykuya geçerken bacaklarda tanımlanamayan bir huzursuzluk, karıncalanma, yanma, batma ve ağrı hissinin ortaya çıkmasıdır. bu rahatsızlıktan muzdarip insanlar Kalkıp yürümeye başladıklarında şikayetlerinin azaldığını söylüyorlar. Belirtiler belirginleştikçe uykuya dalarken ya da uyurken yaşam kalitesi bozulur.

Uykusuzluk vücuda ne yapar?

Enerji seviyesini düşürdüğü ve ruh halini olumsuz etkilediği için yaşam kalitesini oldukça düşürür. Uzmanlar sağlıklı bir yaşam için günde 7-8 saat uyku alınmasını öneriyor. Verimli uyku insan yaşamının düzenli işleyişi için olmazsa olmazdır, aksi takdirde vücudun diğer fonksiyonları görevlerini yerine getiremeyebilir. Çoğu zaman gerilime ve travmaya neden olan bu rahatsızlık, uzun vadede kişiyi hayatın akışından alıkoyabilmektedir. Yeterli dinlenme süresine izin verilmeyen vücutta bağışıklıkta azalma ve zayıflık görülür.

UYKUSUZLUK NASIL TEDAVİ EDİLİR?

Uykusuzluğun tedavisinde kişinin altta yatan nedenlerine öncelik verilmelidir. Çünkü kişiden kişiye değişen bu tedavi yöntemleri bazen yüzeysel uygulamalarla, bazen de ilaç kullanılarak derin sistemlerle gerçekleştirilmektedir. Hastanın yaşam tarzı, semptomları ve sağlık durumu dikkate alınmalıdır.

  1. Uyku düzeninde değişiklik yapılmalıdır. Bu değişiklikler arasında uyku ve uyanma saatlerinin düzenli ayarlanması, yatak odasının rahat ve konforlu bir ortam haline getirilmesi, yatak odasında elektronik cihaz kullanımının azaltılması ve uyku öncesi yavaşlama rutininin oluşturulması yer alıyor.

  2. Doktorlar uykusuzluk için uyku ilacı veya antidepresan gibi ilaçlar reçete edebilir. Ancak bu ilaçların uzun süreli kullanımı bağımlılığa neden olabileceğinden yalnızca kısa süreli ve kesinlikle doktor kontrolünde kullanılması tavsiye edilmektedir.

  3. Bilişsel davranışçı terapi, uyku bozukluklarının tedavisinde sıklıkla kullanılan bir psikoterapi formülüdür. Bu tedavi, uyku hijyenini, rahatlama tekniklerini ve uyku sorunlarına ilişkin farkındalığı artırmaya yönelik bireysel veya grup terapi seanslarını içerir.

  4. Düzenli bir fiziksel aktivite ve hareket rejimi uyku kalitesini artırabilir ve uykusuzluk semptomlarını azaltabilir.

  5. Uykusuzluğun tedavisinde yoga, meditasyon, akupunktur gibi alternatif tıp tedavileri faydalı olabilir. Ancak yaptırmadan önce derinlemesine araştırma yapılması tavsiye edilir.

habergunyuzu.com.tr

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu