Haber

Tunus’ta erken genel seçimlerin ikinci turu 29 Ocak’ta yapılacak.

Tunus Yüksek Seçim Komitesi, ikinci tip erken genel seçimlerin 29 Ocak’ta yapılacağını duyurdu.

Yönetim Kurulu Başkanı Faruk Buasker, başkent Tunus’ta basın toplantısı düzenledi.

İkinci tip erken genel seçimlerin 29 Ocak’ta yapılacağını belirten Buasker, seçim kampanyasının yarın başlayıp 27 Ocak’a kadar devam edeceğini söyledi.

Seçimlerin ön sonuçlarının 1 Şubat’ta, kesin sonuçların ise itirazlar sona erdikten sonra en geç 4 Mart’ta açıklanacağını belirten Buasker, ilk turda 3’ü kadın 23 adayın meclise girdiğini hatırlattı. ilk tip.

Buasker, 19 Aralık’ta yaptığı açıklamada, 9 milyon 136 bin 502 seçmenle ülkedeki ilk tıp seçimlerine katılımın yüzde 11,22 olduğunu bildirdi.

Tunus’ta iki turlu seçim sistemi

Cumhurbaşkanı Kays Said’in 15 Eylül’de Tunus’ta açıkladığı yeni seçim yasasına göre, daha önce 217 olan Meclis sandalye sayısı 10’u diasporada olmak üzere 161’e düşürüldü.

Seçim kanunundaki değişiklikle birlikte siyasi partilerin hazırladığı listeler yerine “kişisel başvuru” tekniğinin uygulandığı 2022 seçimlerinde adaylar, seçime katılacakları bölgede ikamet eden 400 kişiden imza toplamak zorunda kaldı. seçimler.

İki turlu seçim sistemini benimseyen yeni yasaya göre, adayların birinci cinsten milletvekili seçilebilmesi için yarıştıkları bölgede oyların yarısından fazlasını alması gerekiyor.

Bu oy oranı sağlanamazsa, kesin sonuçların açıklanmasının ardından söz konusu bölgede en yüksek oyu alan iki adayın yarışacağı ikinci sınıf seçimler yapılır.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu