Teknoloji

Tat Gıda, “6. Dijital Tarla Günü”nde Akıllı Tarım Uygulamalarını Tanıttı

Tat Besin, domates tarımında sürdürülebilirlik ve dijital uygulamalar konusunda çiftçilerin bilgilerini güncellemeyi amaçlayan “Domatesin Liderleri” programı kapsamında her yıl düzenlediği “Dijital Tarla Günü”nün altıncısını düzenledi. Akıllı tarım teknolojilerini ve dijital tarımı yaygınlaştırarak tarımdaki dönüşüme öncülük etmeyi hedefleyen Tat Beşin, hayata geçirdiği Tarım ve Gıda İleri Teknoloji Merkezi olan Agro Hub’ı da tanıttı.

Tat Besin, çiftçiyle bağını artırmak, çiftçinin gelişimini desteklemek ve tarımda dijitalleşmeyi artırmak amacıyla hayata geçirdiği “Domates Liderleri Programı” kapsamında 6. “Dijital Tarla Günü”nü Bursa Mustafakemalpaşa’da düzenledi. . Dijital Saha Günü etkinliği; Bursa İl Tarım ve Orman Müdürü Hamit Aygül, Mustafakemalpaşa İlçe Tarım ve Orman Müdürü Dursun Demirci, Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü (FAO) Türkiye Temsilci Yardımcısı Dr. Ayşegül Selışık, Yeni Çiftçiler Platformu Kurucusu ve TAT AGRO HUB Danışma Kurulu Üyesi Emrah İnce, TAT AGRO HUB Uygulama Konseyi Üyesi ve Boğaziçi Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Gökhan Özertan, Tarım ve Orman Bakanlığı Tarımsal İyileştirme Genel Müdürlüğü Tarım Teknolojileri Şube Müdürü Dr. K. Gökhan Kurtar ve Avrupa İmar Bankası yetkilileri ve Geliştirme (EBRD), TTGV, BURSA ULUDAĞ TTO. Dijital tarımı yaygınlaştırarak tarımdaki dönüşüme öncülük etmeyi ve yeni tarım teknolojilerinin gıda üretim süreçleriyle yan yana deneyimlenmesini sağlamayı hedefleyen Tat Gıda, yeni kurduğu ileri teknoloji merkezi Agro Hub’ı da tanıttı.

 

“Ekimden hasata kadar çiftçimizle kol kola çalışıyoruz”

Dijital Saha Günü’nde üreticiler ve analiz ortakları ile bir araya gelmekten mutluluk duyduklarını belirten, Tat Gıda Genel Müdürü Cihan Albas “Tat Beşin olarak artık bir klasik haline gelen bu etkinlikte sadece bilgilerimizi tazelemekle kalmayıp, bilim ve teknolojinin rehberliğinde, her zaman birlikte çalışarak tarımın geleceğini şekillendirdiğimize inanıyorum. Çiftçilerimizin değişen koşullara hızla uyum sağlaması ve hızlı, yüksek verimle ve karlı üretim yapabilmesi için değerli çalışmalar yürütüyoruz. Üretimin kalitesini ve değerini korumak için teknolojiye kesintisiz yatırım yapıyor ve yeni çözümler geliştiriyoruz. Yeni teknolojileri önce uyguluyoruz sonra çiftçilerimizle paylaşıyoruz. Ekimden hasada kadar her aşamada çiftçilerimizle kol kola çalışıyoruz. Amacımız, çiftçilerimizi çağın ihtiyaç ve gereksinimlerine hazırlamak, birlikte büyümek ve nihayetinde ülkemizde tarımın sürdürülebilirliğine yatırım yapmaktır. Bu değerli mirası gelecek nesillere bırakmak hepimizin görevidir.”

Dijital Tarla Günü’ne katılımın her yıl artmasından memnuniyet duyduklarını belirten Albas, bu yıl 100 çiftçinin dijital tarım projelerine dahil edildiğini, 100’den fazla tarlanın toprak analizinin yapıldığını söyledi. 6 bin dekarlık alanın uydu görüntülerinin çekilip çiftçilerle paylaşıldığını, Tarım kartı ile 300’e yakın çiftçiye mazot takviyesi yapıldığını, tarlalara 35 adet tarımsal sensör cihazı takıldığını ve toplam 112 çiftçiye eğitim verildiğini aktardı.

Albas, Tat Gıda’nın dijital tarım faaliyetleri hakkında şu bilgileri verdi:

“Öncelikli konularımızdan biri de anlaşmalı üreticilerimizin sahalarını dijital olarak takip edebilmeleri. Bunun için 100 çiftçimizle 6000 dönümü kapsayan Dijital Tarla Dönüşüm Programını başlattık. Dijital toprak analiz cihazımız ile çiftçilerimizin tarlalarının toprak analizlerini yaptık. Onlara uygun gübreleme programları önerdik. Ayrıca çiftçilerimizin tarladaki domateslerinin sağlığını uydu teknolojileri ile ücretsiz takip etmelerini sağlıyoruz. Tarlalarına kurduğumuz Dijital Tarım Sensörleri ile hastalıkların risklerini görüyor, önlem almalarını ve sulama önerilerinde bulunmalarını sağlıyoruz. Sözleşmeli Üretim Modelimiz sayesinde çiftçilerimiz üretimlerini planlayarak daha kaliteli ve verimli bir üretim gerçekleştirebilirler. Ekimden hasata kadar tarlasını uydu görüntüleri ile takip ediyor. Sahadaki problemli alanlar için doğru uygulamaları zamanında gerçekleştirebilir.

Tat Taşınabilir Uygulaması ile hava durumu, mazot fiyatları, uygun ilaçlama teknikleri, traktör kullanım süreleri, finansal bilgiler gibi değerli bilgileri sözleşmeli ve ücretsiz çiftçilerimizle paylaşıyoruz.

Türkiye’de domates üretiminde öncü olan teknoloji ve uygulamaları TAT çiftliklerinde test ediyoruz. Tarım ilacı kullanım miktarını yüzde 15 azaltmak, su kullanımını yüzde 15 azaltmak, domateste verimi yüzde 20 artırmak, tarımsal üretimde bilgiye dayalı karar vermeyi desteklemek, çiftçilerde teknoloji okuryazarlığını artırmak. ve TAT Sözleşmeli Yönetim Modelini geliştirmektir.”

 

Tarım ve Gıda İleri Teknoloji Merkezi Agro Hub kuruldu

Dijital Saha Günü’nde, Agro Hub Tarım ve Gıda İleri Teknoloji Merkezi da lanse edildi. Albas, “Agro Hub ile çiftçilerimizin kadim bilgilerini yeni teknolojilerle harmanlayarak verimliliği artırmak ve gençlerimizi tarımla tanıştırmak istiyoruz. Aynı zamanda tarımın daha da gelişmesi ve verimliliği için yeni fikirlere sahip, yeni teknolojiler geliştiren start-up ve girişimcilerle çalışmak, kadınların daha verimli olmasını desteklemek, tarımda suyun doğru kullanımını sağlamak yegane amacımız olacaktır. ve toprağın üretkenliğini ve bereketini artırmak.”

Bursa’da kurulan merkezde bitkisel üretim kapsamında domatesle başlayan faaliyetler, bezelye, biber, salatalık turşusu gibi sebzelerin yetiştirilmesine ağırlık verecek. Hastalıklar, zararlar, yabancı otlar, uygun olmayan çevre koşulları gibi bitki sağlığını etkileyen sorunların belirlenmesine yönelik çalışmalar yapılacak; önceden önlem almak. Dikey çiftçilik, sözleşmeli çiftçilik, kurumsal çiftçilik, sürdürülebilir tarım gibi yeni tarım modellerinin çalışılacağı Agro Hub’da çiftçilerin, gençlerin ve girişimcilerin çalışacağı açık ve kapalı tarım alanları, atölyeler ve dijital tarım demo alanları yer alacak. birlikte. Agro Hub Akademi kapsamında çiftçiler, gençler, start-up’lar ve ekosistemin ihtiyaç duyduğu eğitimler verilecek, Dijital Tarla Günü toplantıları ile paydaşların bilgi paylaşımı ve farkındalığı artırılacak.

 

Kaynak: (BYZHA) Beyaz Haber Ajansı

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu