Haber

Peru Devlet Başkanı Boluarte protestoculara ulusal ateşkes çağrısında bulundu

Peru’da Devlet Başkanı Dina Boluarte, haftalardır kendisini protesto eden göstericilere “ulusal ateşkes” çağrısında bulundu.

Basın mensuplarına açıklama yapan Boluarte, ülkedeki sosyal krizin aşılması için göstericilerle diyaloğa hazır olduğunu belirtti.

Boluarte, “Diyalog masalarını harekete geçirebilmemiz ve her bölgenin gündemini tartışabilmemiz için sevgili vatanıma ulusal ateşkes çağrısı yapıyorum” dedi. terimini kullandı.

Protestolarda orantısız güç kullanıldığı yönündeki suçlamaları reddeden Boluarte, güvenlik güçlerinin Peruluları korumak için yasalar çerçevesinde hareket ettiğini belirtti.

Boluarte, olağanüstü hal ilanı (OHAL) kapsamında ordunun polise takviye kuvvet verdiğini ancak protestocularla hiçbir temasının olmadığını söyledi.

“Bu tehditler karşısında biz ne yapacağız?”

Ülkenin güneydoğusundaki Andahuaylas şehrinin belediye başkanının aktivistler tarafından tehdit edildiğini belirten Boluarte, “Protesto etmezlerse evlerini yakmaktan veya evlerine zarar vermekten korkuyorlar.

Hükümetinin şiddete yol açmadığını savunan Boluarte, görevlerinin 33 milyon Perulu’yu korumak olduğunu kaydetti.

Protestolarda 62 kişi hayatını kaybetti

Peru’daki protestolar, eski Başkan Pedro Castillo’nun 7 Aralık 2022’de Kongre tarafından görevden alınmasının ardından başladı.

Dün hükümet karşıtı protestolarda iki kişinin daha hayatını kaybetmesinin ardından 11 Aralık’tan bu yana ölü sayısı 62’ye yükseldi.

Göstericiler, Başkan Boluarte’nin istifasını, erken seçim çağrısını ve gözaltındaki eski Devlet Başkanı Pedro Castillo’nun serbest bırakılmasını talep ediyor.

Başkan Boluarte, 10 Ocak’ta göstericileri bir kez daha diyaloga davet etti ve eylemlerin sona ermesini talep etti.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu