Ekonomi

KKM faiz üst limiti rekabete açıldı

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası’na (TCMB) göre, geçtiğimiz hafta TCMB’nin 3 aya kadar vadeli mevduata uyguladığı ortalama faiz oranı yüzde 28,10 oldu. Böylece 2003 yılından bu yana en yüksek seviyeye ulaşarak 20 yılın zirvesi görüldü.

Dinamik Yatırım Başekonomisti Enver Erkan, hem seçim sonrası dövizde artış beklentisinin hem de şirketlerin döviz açığı nedeniyle oluşacak döviz talebinin Döviz Korumalı Mevduat’a (KKM) yönlendirilmesinin istendiğini belirterek; KKM faiz oranlarının rekabete açılmasıyla birlikte faiz oranlarındaki artışın ardından mevduat faizlerinin de ortalama olarak yükseleceğini kaydetti.

BANKA FAİZİNİ DÖVİZLİ MEVDUAT ÜZERİNDE BELİRLEYECEK

Hazine destekli TL Döviz Korumalı Mevduat (KKM) hesaplarında siyasi oranın 3 puan üzerinde olan azami faiz uygulaması sona erdi. Asgari faiz oranı politika faizinde olacaktır. KKM faizinin üst sınırını banka belirleyecektir.

KKM’nin dövize çevirme tavanı 26 Ocak’ta kaldırıldı.

“MEVDUAT FAİZLERİ ORTALAMA OLARAK ARTAR”

Dinamik Yatırım Başekonomisti Enver Erkan, İktisat Gazetesi’nin konuyla ilgili yorumunda bulundu, “Bankalar bir süredir TL mevduat toplamak için mevduat faizlerini artırıyorlar. Zira, liraizasyon stratejisi adı altında, doğru bir döviz talebinin oluşmaması için bankaların daha fazla TL mevduat tutmalarına yönelik düzenlemeler getirilmiştir. Bu kural, yüzde 60’ın üzerinde TL mevduat ihraç edemeyen bankaların sabit faizli tahvil almak zorunda kalmasıydı. Bankalar hem dövizde artış bekleyen mudileri KKM’ye yönlendirmek hem de TL mevduatı cazip hale getirmek için mevduat faizlerini artırmak zorunda kaldı. Ocak ayında dövize çevrilen KKM’lerin faiz tavanı kaldırılırken, şimdi de Hazine destekli işlerin faiz tavanı kaldırıldı. Bu oranlar daha önce poliçe faizi + 3 şeklinde uygulanıyordu. Döviz kuru sabitken bile KKM cazip gelmiyordu. KKM faiz oranları artık rekabete açıldı.”söz konusu.

“Burada tabii ki hem seçim sonrası dövizde artış beklentisi hem de firmaların döviz açık pozisyonları nedeniyle oluşacak döviz talebinin KKM’ye yönlendirilmesi talep ediliyor”iktisatçının sözlerini kullanarak, “KKM faizleri artacağı için mevduat faizleri ortalama olarak yükselecek”yorum yaptı

KKM HAKKINDA İKİ YENİ YÖNETMELİK

Öte yandan, kur korumalı mevduata ilişkin düzenlemeler birbirini takip etmektedir. Son olarak, TCMB nezdindeki kur korumalı mevduat için vade kapsamı genişletilmiştir. Resmi Gazete’de yayımlanan yönetmeliğe göre, Türk lirasına geçişi desteklemek amacıyla söz konusu döviz tevdiat veya katılım fonu hesaplarının açılış tarihi 31 Mart 2023’e uzatıldı. Önceki yönetmeliğe göre bu tarih 31 Aralık 2022 olarak belirlenmişti.

Yeni düzenleme ile vade sınırlamasının da kaldırıldığı görüldü. önceki bildirimde yer almaktadır. “Banka, Türkiye’de yerleşik gerçek kişiler ve yerleşik tüzel kişiler için 3 ay, 6 ay veya 1 yıl vadeli Türk Lirası mevduat veya katılma hesabı açar” kelime değiştirildi. Yeni sayıda sadece “Bankaca açılacak Türk lirası mevduat veya katılma hesaplarının şartları Merkez Bankasınca yayımlanacak usul ve esaslarda belirlenir” ibaresi kullanıldı.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu