Haber

İsrail, Gazze’de yardım çalışanlarının konvoyunu vurdu: 7 ölü

İsrail’in Gazze’deki Deyr El Belah’ta düzenlediği saldırıda World Central Kitchen (WCK) isimli uluslararası gıda yardım kuruluşunun çalışanları hayatını kaybetti.

Reuters haber ajansının aktardığına göre, ünlü şef Jose Andres’in WCK isimli kuruluşundan konuya ilişkin yapılan açıklamada, hayatını kaybedenler arasında Avustralya, Britanya ve Polonya vatandaşlarının da olduğu ifade edildi. Üzerinde WCK logosu bulunan iki zırhlı araba ve başka bir araçla birlikte seyir halindeki konvoya yönelik saldırıda Filistinli vatandaşlar ve ABD-Kanada çifte vatandaşı bir kişi de yaşamını yitirdi.

WCK: BU SALDIRI, YALNIZCA BİZE YÖNELİK DEĞİL

WCK, saldırıya ilişkin açıklamasında, konvoyun, hareketlerini İsrail Savunma Kuvvetleri (IDF) ile koordine etmesine rağmen, Gazze’ye Kıbrıs’taki Lakarna Limanı üzerinden denizden getirilen 100 tonun üzerinde insani gıda yardımını Deyr El Belah’taki depoya boşalttıktan sonra bölgeden ayrılırken saldırının hedefi olduğunu bildirdi.

WCK’nin Şef Aşçısı Erin Gore, açıklamasında, “Bu, yalnızca WCK’ye karşı bir saldırı değil, aynı zamanda gıdanın bir savaş silahı olarak kullanıldığı en zorlu koşullarda burada bulunan insani yardım kuruluşlarına yönelik de bir saldırı” ifadelerini kullandı.

ANDRES: GIDAYI SAVAŞ SİLAHI OLARAK KULLANMAYA SON VERİN

Gore, İsrail’in saldırısının ‘affedilmez’ olduğunu ifade ederken, İsrail ordusundan yapılan açıklamada bu ‘trajik hadisenin’ yaşandığı koşulları anlamak için ‘en üst düzeyde kapsamlı bir inceleme yürütüldüğü’ belirtildi. Ordu, saldırıya ilişkin açıklamasında, “IDF, insani yardımların güvenli bir şekilde sevk edilmesi için büyük çaba harcıyor ve Gazze halkına gıda ve insani yardım sağlamak için gösterdiği hayati çabasında WCK ile yakın çalışıyor” dedi.

2010 yılında Haiti’deki depremin ardından Karayip ülkesine gıda ve aşçı göndermek için WCK’yi kuran Andres de sosyal medyadan yaptığı açıklamada, “İsrail hükümeti, ayrım gözetmeksizin öldürmelere bir son vermeli” dedi. İsrail’e insani yardımları kısıtlamaya, sivilleri ve yardım çalışanlarını öldürmeye ve gıdayı bir savaş silahı olarak kullanmaya son verme çağrısı yapan Andres, “Daha fazla masum can kayıpları yaşanmasın. Barış, paylaştığımız insanlığımızla başlar. Bu, şimdi durmalı” diye konuştu.

Hamas da konuya ilişkin açıklamasında, saldırının uluslararası yardım kuruluşlarının çalışanlarını terörize etmeyi ve misyonlarından caydırmayı amaçladığını kaydetti.

BEYAZ SARAY’DAN SORUŞTURMA ÇAĞRISI

Öte yandan, Beyaz Saray da Gazze’de insani yardım çalışmaları yapan ABD merkezli WCK adlı insani yardım kuruluşunun Batılı görevlilerinin İsrail saldırısında öldürülmesine tepki göstererek, İsrail’in olayı hızlıca soruşturması gerektiğini bildirdi.

Beyaz Saray Ulusal Güvenlik Konseyi Sözcüsü Adrienne Watson, saldırıyla ilgili X’teki (eski adıyla Twitter) hesabından açıklama yaptı. Watson, açıklamasında, “Gazze’de WCK insani yardım görevlilerini öldüren saldırıdan dolayı çok üzüntü duyduk ve derin bir şekilde rahatsız olduk. İnsani yardım görevlileri, ihtiyaç sahiplerine yardım dağıtırken korunmalıdır. İsrail’i hızlıca olayı soruşturması konusunda teşvik ediyoruz” dedi.

(DIŞ HABERLER SERVİSİ)

haber-umraniye.com.tr

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

--
Başa dön tuşu