Haber

İngiliz askerleri, İran’dan Yemen’e gönderildiğine inanılan teknede tanksavar füzeleri buldu.

Bir ABD keşif uçağı, 23 Şubat’ta İran’dan Umman Körfezi’ne gelen gri muşambalarla kaplı küçük bir kargo teknesi gördü.

Tanksavar füzeleri ve düzenekleri ele geçirildi

Bölgede bulunan İngiliz Donanmasına ait HMS Lancaster isimli firkateyn, Umman Körfezi’ne müdahale etmek istedi ancak bot önce İran karasularına dönmeye çalıştı ancak İngiliz firkateyni tarafından başarılı bir şekilde durduruldu.

İngiliz askerleri İran’da teknede arama yapıyor “Dehlavi”Tanksavar füzeleri ve orta menzilli balistik füze düzenekleri için kanatçıklar ele geçirildi.

ABD güçleri de destekledi

İngiltere’nin ele geçirilen silahlarla ilgili Birleşmiş Milletler’i (BM) bilgilendirdiği ve Güvenlik Konseyi’nin 2216 ve 2231 sayılı kararları uyarınca ele geçirilen malzemeler hakkında BM’yi soruşturmaya davet ettiği belirtildi.

Öte yandan ABD Merkez Komutanlığı’nın (CENTCOM) 5’inci Filosundan Bahreyn’de yapılan açıklamada, ABD kuvvetlerinin Kraliyet Donanması tarafından 23 Şubat’ta Umman Körfezi’nde icra edildiği belirtildi. “İran’dan yasadışı bir silah sevkiyatının ortaya çıkarılmasıyla sonuçlanan operasyon”Havadan istihbarat, gözetleme ve keşif takviyesi sağladığı bildirildi.

Yasadışı kargo taşımak için kullanılan rotada kesintiye uğradı

Tekneye müdahalenin, daha önce Yemen’deki Husilere yasa dışı yük taşımak için kullanılan bir güzergâha yapıldığı belirtildi.

Konuyla ilgili açıklama yapan ABD Deniz Kuvvetleri Merkez Komutanı Koramiral Brad Cooper, İran’dan yasa dışı silah veya uyuşturucu sevkiyatının son üç ayda yedinci kez engellendiğini belirtti. “Bölgesel deniz güvenliğini ve istikrarını tehdit eden herhangi bir istikrar bozucu faaliyeti sürdürmek için ortaklarımızla birlikte çalışmaya devam edeceğiz.”ifadelerini kullandı.

Silahlar verildi

Birleşmiş Milletler Uluslararası Yemen Delegasyonu, 9 Eylül 2020’de yayınladığı raporda, Fransa, ABD, İngiltere ve Kanada gibi Batılı ülkeler ile İran’ın Yemen’de çatışan taraflara silah tedarik ettiğini belirtti.

1 Aralık 2020’de ABD Donanması, Aden Körfezi’nde İran’dan Yemen’e gönderildiği düşünülen bir teknede 50 tondan fazla mermi, fünye ve roket yakıtı ele geçirdiğini açıklamıştı.

Son olarak ABD Donanması, 10 Ocak’ta Umman Körfezi’nde bir gemide İran’dan Yemen’deki Husi milislerine gönderildiği düşünülen 2 binden fazla saldırı tüfeğinin ele geçirildiğini duyurdu.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu