Dünya

Gökdelen Boyutundaki Meteor Ay ile Dünya Arasından Geçti: İnsanlık 2 Gün Sonra Farkında Oldu!

Gökyüzü Dünya’dan bakıldığında sakin görünse de, yerçekimi kuvvetlerine gevşek bir şekilde teslim olmuş binlerce asteroit var. Bilim adamları bu taşları buldu birçoğunu gözlem altında tutmaya çalışıyor.

Ancak 13 Temmuz’da oldukça farklı bir şey oldu. 2023 NT1 olarak adlandırıldı 60 metre çapında bir göktaşı , Dünya’ya uydumuz Ay’dan daha yakın geçti. İşin ürkütücü yanı ise bu asteroitin Dünya’nın yakınından geçmiş olması. ancak 15 Temmuz’da tespit edildi.

Güneş göktaşı gözlemlememizi engelledi!

  • Gri çizgi: Ay’ın yörüngesi, Yeşil çizgi: 2023 NT1’in yolu.

NASA verilerine göre göktaşı, Dünya’nın yakınından saatte yaklaşık 86 bin kilometre hızla geçti. Ancak bu geçiş, meteorları izleyen teleskoplarla aynı şey değil. Doğrudan güneşe baktıklarındagerçekleşti.

Güneşten gelen ışık, teleskopların görüşünü büyük ölçüde azalttı. Bu nedenle göktaşının geçtiği anlarda, Bütün dünya bundan habersizdi.Olayın keşfi, Güney Afrika’daki Asteroit Karasal Darbe Son Uyarı Sisteminin bir modülü olan teleskop sayesinde yapıldı.

Günler ve haftalar önce Dünya’ya çarpma riski taşıyan göktaşlarını tespit etmekle görevli olan teleskopun 2023 NT1’i var ama dünyadan uzaklaştıkça yakalanmış. Yakında düzinelerce teleskop daha 2023 NT1’i gözlemledi.

2023 NT1’in 10 yıllık iddia rotası, Görünüşe göre Dünya’ya çarpma riski yok.Yani daha önce göktaşı tespit etmiş olsak da durum pek farklı olmayacaktı.

Peki meteorları gözlemlememizi engelleyen duruma karşı bir şeyler yapılmıyor mu?

Bu, güneşin göktaşlarını gözlemlememizi engellediği ilk senaryo değil. Bu nedenle bilim dünyası bu bağımsız yapıları her an gözetim altında tutmak için çalışmalarını sürdürüyor. Avrupa Uzay Ajansı2030 yılında Güneş ile Dünya arasına yerleştirilecek bir teleskop fırlatmayı planlıyor.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu