Haber

Çeşme’deki Plajların Özel İşletmelere Devri Protesto Edildi

İZMİR’in Çeşme ilçesinde bir araya gelen çevre ve yaşam alanlarını koruma platformu temsilcileri, ‘Havlunuzu alın gelin’ sloganıyla plajların özel işletmelere devrini protesto etti. Platform üyeleri, ücretli bir plajın önünde basın açıklaması yaptıktan sonra plaja havlu serip oturma eylemi yaptı.

Çeşme’de gündeme gelen Güçlücek Körfezi Koruma Derneği, Güzelbahçe Kültür Çevre ve Güzelleştirme Derneği, İzmir Yaşam Alanları, Çeşme Çevre Platformu ve Yarımada Durağı Yağma Platformu üyeleri, Ovacık mevkii Azmak Koyu’nda ‘ Kıyılara, kumsallara ve denize ücretsiz ulaşmak anayasal hakkımızdır’ dedi. yapılmış. Grup üyeleri, ‘Halkın kumsalı fiyatlanamaz’, ‘Denizler özgür’, ‘Koruduk, koruyacağız’ yazılı pankartlar taşıdı.

Çeşme’nin sit alanı içinde bulunan Güçlücek Koyu’nun halka kapatılmasını yüzlerce kişinin protesto ettiğini hatırlatan Çeşme Çevre Platformu Sözcüsü Ahmet Güler, denizin ve kumsalların halka ait olduğunu söyledi. Halkın denize girişinin engellenemeyeceğini vurgulayan Güler, giriş ücreti alınmaması gerektiğini söyledi. Çeşme Çevre Platformu Sözcüsü Ahmet Güler, “Sadece Çeşme’de değil tüm kıyılarda ayağınızı suya bastığınızda maalesef birileri, oteller, işyerleri sizden para toplamaya çalışıyor. Bu yıl çok önemli rakamlar ortaya çıktı. 500 lira ile 1500 lira arası para topluyorlar.Anayasanın 46.maddesine göre plajlar halka kapatılamaz.Bazı işletmelere kiraya verilebilir ama işletmeler belirli yerleri halkın kullanımına açmak zorundadır. tel şerit çekemezler.Anayasanın 56.maddesine göre insanımızın sağlıklı çevrede yaşama hakkı vardır.Bu denizde yüzmemize kimse engel olamaz.Ne yazık ki ne yerel yönetimler ne de merkezi hükümet buna müdahale ediyor. Halkın tepkisi için belediyelerden takviye bekliyoruz” dedi.

‘ÇEŞME’DEKİ BİR PLAJA BİR AİLE ASGARİ ÜCRET BIRAKTI’

Benzer eylemleri daha önce de gerçekleştirdiklerini anlatan Güler, “Bu dördüncü hareketimiz. 2017’den beri bu eylemleri yapıyoruz. Yunanistan’daki eylemi örnek almıyoruz. İkisi aynı anda oldu. Bu hareketi istiyoruz.” tüm Türkiye’ye yayılıyor.Çeşme’de rakamlar uçuyor.Ailesiyle denize gitmek isteyen biri temiz bir kumsal arıyorsa 500 TL ile 1500 TL arasında bir fiyat ödemek zorunda kalıyor.Yiyeceklerini düşünürsek Girdiklerinde 4 kişilik bir aile temiz bir kumsalda bir gün geçirecek.” 10 bin lirayı buluyor. Bu kabul edilemez. Halk neredeyse taban fiyatı ödemeye zorlanamaz. Bu fiyatları kimse kontrol etmiyor” dedi.

‘BEACH KULÜBÜ TERÖRÜNÜN MAĞDURUYUZ’

Güçcek Koyu Yaban Hayatı Koruma Derneği Başkanı Seher Gacar yaptığı açıklamada, Kıyı Kanunu’na göre devletin hüküm ve tasarrufunda olması gereken kıyılarda devletin 4 yıldır hakimiyetini kaybettiğini iddia etti. Gacar dedi ki:

“Doğal savunma alanı olan bu alana binlerce metrekare kaçak yapı yapıldı. Burada halkın kullandığı yol kapatıldı. İşletme ardıç ağaçlarını kesip yeni yol açtı. Otopark ve benzeri bazı yapılar. Hazine ve halka açık yerler için lojmanlar yapıldı.Yeniden yasal işlem başlattık.Değişen bir şey yok.İşgal daha da arttı ve yayıldı. Haklarımızın nasıl gasp edildiğini bir kez daha göstermek istiyoruz. Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Mehmet Özhaseki’ye sesleniyoruz. Burada korumasızız. Kıyı Kanunu, İmar Kanunu, Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kanunu “ne biz koruruz, ne doğa korur. Plaj kulübü terörünün mağduru doğa ve halktır.”

Açıklamanın ardından platform üyeleri, ücretli plajın olduğu alanda kumların üzerine havlu atarak oturma eylemi yaptı. Grup üyeleri, alkışlar eşliğinde bir süre “Plajlar halkın, halk kalacak” sloganları atarak dağıldı.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu