Arnavutluk-Türkiye Ticaret ve Sanayi Odası toplantısı Tiran’da yapıldı
Arnavutluk-Türkiye Ticaret ve Sanayi Odası (ATTSO) toplantısı Dışişleri Bakan Yardımcısı Faruk Kaymakcı’nın katılımıyla gerçekleştirildi.
Başkent Tiran’da düzenlenen toplantıya Türkiye’nin Tiran Büyükelçisi Tayyar Kağan Atay’ın yanı sıra ATTSO Başkanı Bilal Kara, Tiran Yunus Emre Enstitüsü Başkanı Ömer Osman Demirbaş, İşkodra Yunus Emre Enstitüsü Başkanı Zafer Kıyıcı, TİKA Tiran Koordinatörü Emine katıldı. Arnavutluk. Gizem Başkan ile Arnavut ve Türk işadamları katıldı.
Kaymakcı burada yaptığı konuşmada Türkler ile Arnavutlar arasında çok yakın bağlar olduğunu ifade etti.
Kaymakcı, “ATSO’nun varlığı, Türk ve Arnavut iş adamlarının birbirleriyle bağ kurabildiklerinin açık bir göstergesidir. Çünkü birçok şeyi paylaşıyorlar ve birebir iş anlaşmaları var. Türkler, Arnavutluk’ta çalışmak ve Arnavutluk’a yardım etmek istiyor.” dedi.
AB üyelik müzakerelerinin açılmasının çok kritik bir süreç olduğunu belirten Kaymakcı, “Müzakerelerin her aşamasında Arnavutluk ve Kuzey Makedonya için en iyisini diliyorum.” söz konusu.
Kaymakcı, “Batı Balkanlar” ifadesine de atıfta bulunarak, “Bu Balkanlar’ın diğer kısmını Türkiye’den ayırmak gibi görünüyor. Ankara’da kendimi Balkanlar’ın bir modülü olarak hissediyorum. Ama Batı Balkanlar terimini AB, ayrımcılık yapmak için icat etti. Türkiye… Hepimiz Balkanların mensubuyuz. Bu ayrım yapaydır ve hiçbir işe yaramaz.” değerlendirmesini yaptı.
6 Aralık’ta Tiran’da düzenlenen AB-Batı Balkanlar Zirvesi’ne de değinen Kaymakcı, tepenin düzenlemesinden dolayı Arnavutluk Başbakanı Edi Rama’yı tebrik ettiğini ancak zirvenin 6 ülkenin AB seyahatine destek amacıyla düzenlendiğini söyledi.
Zirve kapsamında elde edilen kazanımların sadece Arnavutluk için değil, diğer tüm ülkeler için olduğuna inandığını kaydeden Kaymakcı, şöyle devam etti:
“Ancak bugün 10 ülkeyiz. Bugünden itibaren Batı Balkanlar demek zor olacak. Ukrayna’yı nereye koyacağız, Moldova’yı nereye koyacağız, Gürcistan’ı nereye koyacağız? Bosna Hersek resmen aday olmasa da. ülke, 10 potansiyel ülke var ve “Üye devletlerin olduğunu biliyoruz. Hepsine adil davranılmalıdır. Genişleme sürecinde 10 ülkenin bir arada olması ve birbirimize yardımcı olmamızın daha iyi olacağına inanıyorum.”
Yeşil ve dijital geçiş çalışmalarının önemine vurgu yapan Kaymakcı, bu tarafta şimdiden çalışmalara başladıklarını ifade etti.
Kaymakcı, “Vize konusu çok önemli bir konu. Türkiye, Schengen Bölgesi’nde serbest dolaşıma sahip olmayan tek aday ülke ve bu da iş adamlarımız için haksız bir durum yaratıyor.” şeklinde konuştu.
“Arnavutluk Türkiye’nin en büyük ortaklarından biri haline geldi”
ATTSO Lideri Kara da başkanlığını yaptığı kurumun iki ülke arasındaki iş birliğini güçlü bir şekilde desteklediğini belirtti.
Kara, “Arnavutluk ile Türkiye arasında yüzyıllar öncesine dayanan ve bugün de devam eden güçlü bir ilişki var. Arnavutluk, Türkiye’nin en büyük ortaklarından biri haline geldi ve birçok Türk yatırımcı, yatırım yapmak için Arnavutluk’a geldi.” söz konusu.
Bilal Kara, iki ülke arasında ticaret köprüsü olarak nitelendirdiği ATTSO’nun ikili ticaret, karşılıklı yatırım ve istihdamı artırma yönünde faaliyetlerine devam edeceğini vurguladı.