Haber

ABD Savunma Bakanı Austin: “Yerleşimcilerin Filistinlilere yönelik şiddetinden rahatsızız”

ABD Savunma Bakanı Lloyd Austin, İsrailli mevkidaşı Yoav Gallant ile yaptığı görüşmede, işgal altındaki Batı Şeria’da Yahudi yerleşimciler tarafından Filistinlilere uygulanan şiddetten duyduğu rahatsızlığı dile getirdi.

Austin ve Gallant, Tel Aviv’deki Uluslararası Ben Gurion Havalimanı yakınlarında ikili görüşmelerinin ardından ortak basın toplantısı düzenledi.

ABD’li Bakan, Batı Şeria’da gerilimi artıran saldırılardan ve Yahudi yerleşimcilerin Filistinlilere saldırmasından duyduğu rahatsızlığı dile getirdi.

Austin, İsrail’in güvenliğine olan bağlılığını yineledi, “Ancak ABD, yerleşim yerlerinin genişletilmesi ve provokatif söylemler de dahil olmak üzere, daha fazla güvensizliği tetikleyebilecek her türlü eyleme kategorik olarak karşı çıkıyor. Yerleşimcilerin Filistinlilere uyguladığı şiddetten özellikle rahatsızız.” ifadeleri kullandı.

ABD’li bakandan ‘iki devletli çözüm’ vurgusu

Austin, “İki devletli çözümü daha da ulaşılmaz hale getirebilecek eylemlere karşı çıkmaya devam edeceğiz” diyerek şiddetin önlenmesi ve tansiyonun düşürülmesi çağrısında bulundu. dedi.

Akabe Güvenlik Toplantısı’nda İsrailli yetkililerin toplantının sonuç bildirgesiyle çelişen açıklamalarda bulunduğuna değinen Austin, bu toplantıda alınan kararların bölgedeki gerilimi azaltmak ve şiddetin artmasını önlemek için daha iyi hale getirilmesi için çalışacaklarını söyledi.

Austin’den “gerginliği azaltın” çağrısı

Austin, İsrailli meslektaşına “gerginliği azaltma ve sakinliği koruma gereğini” söylediğini söyledi.

Filistinlilere seslenen Austin, “Filistin yönetimini terörle mücadele etmeye, koordinasyonu sağlamaya ve provokatif olayları kınamaya çağırıyoruz.” söz konusu.

ABD ile İsrail arasındaki bağın “demokrasi, özgürlük ve hukukun üstünlüğü” gibi ortak bedellere dayandığına dikkati çeken Austin, “Açıkça ifade edeyim; ABD, İsrail’in güvenliğine çok bağlı ve bu böyle devam edecek. Bu yüzden.” şeklinde konuştu.

Austin, İsrail’de gösterilere yol açan tartışmalı yargı düzenlemesine işaret ederek, “Bağımsız yargı demokrasinin önemli bir parçasıdır. Köklü değişikliklerin sürdürülebilir olması için geniş bir mutabakata varılması gerekiyor.” değerlendirmesini yaptı.

Austin, İran sorunuyla ilgili olarak şunları söyledi:

“İran’ın nükleer silah edinmesini engellemenin en iyi yolunun diplomasi olduğuna inanmaya devam ediyoruz. Lider Biden’ın defalarca belirttiği gibi ABD, İran’ın nükleer silah edinmesine izin vermeyecek.”

“İran sadece İsrail’i değil tüm dünyayı tehdit ediyor”

İsrail Savunma Bakanı Gallant, İsrail’in işgal altındaki Batı Şeria’da istikrar ve güvenlik için çaba sarf ettiğini ve “Filistin halkının refahı için çalıştığını” savundu.

Bölgede artan gerilime işaret eden Gallant, “terör karşısında kararlı ve güçlü” olacaklarını söyledi.

Gallant, ABD’li mevkidaşı ile yaptığı görüşmede savunma alanında iş birliği ve bölgedeki İran tehdidinin ele alındığını belirtti.

İran’ın nükleer silah elde etmeye çalıştığını belirten Gallant, “İran sadece İsrail’i değil tüm dünyayı tehdit ediyor. İran’ın nükleer silah elde etmesini önlemek için gerekli tüm önlemleri almak bizim görevimiz. Her türlü eyleme hazırlıklı olmalıyız.” söz konusu.

Yargı reformu protestoları toplantıyı etkiledi

Austin’in Orta Doğu tipinin bir parçası olarak Çarşamba akşamı İsrail’e varması planlanıyordu, ancak gelişi İsrail genelindeki “Diktatörlük Karşıtı Gün” protestoları nedeniyle bugüne ertelendi.

Protestolar nedeniyle İsrail Savunma Bakanı Gallant, ABD’li mevkidaşı ile Batı Kudüs’teki ofisi yerine Tel Aviv’deki Ben Gurion Havalimanı yakınında bir araya geldi.

Akabe’de güvenlik toplantısı

İsrail ile Filistin arasında son 2 ayda tırmanan gerilimi yaklaşan Ramazan ayı öncesi azaltmak amacıyla 26 Şubat’ta Ürdün’ün Akabe kentinde güvenlik toplantısı düzenlendi.

Filistin, İsrail, Ürdün, ABD ve Mısır’ın katılımıyla gerçekleştirilen güvenlik toplantısının ardından yapılan kapanış bildirisinde, “Filistin yönetimi ve İsrail hükümeti, 3 yıllık tek taraflı eylemleri durdurmaya hazır olduklarını teyit etmiştir. 6 aya kadar”.

Tek taraflı hareketlerin durdurulmasının, İsrail hükümetinin 4 ay boyunca yeni yerleşim birimlerinin inşasını görüşmemesi ve 6 ay boyunca yasadışı yerleşim birimlerine onay vermemesi içerdiği kaydedildi.

İsrail makamlarından “Yahudi yerleşim birimlerinin inşası durmayacak” açıklaması

İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu görüşmenin ardından yaptığı açıklamada, işgal altındaki Batı Şeria’da yasa dışı Yahudi yerleşim birimlerinin inşasına devam edileceğini belirtti.

İsrail’in aşırı sağcı Ulusal Güvenlik Bakanı Itamar Ben-Gvir de toplantıya dahil olarak “Ürdün’de yaşananlar Ürdün’de kalır” dedi. terimini kullandı.

İsrail Maliye Bakanı Bezalel Smotrich de Twitter hesabından “Yahudi yerleşimlerinin inşaatı bir gün bile durmayacak” dedi.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu